Titkos szülés (tizenéveseknek is)

A viselősök főként azért érzik magukat terhesnek, mert állapotukat a szűkebb-tágabbb környezet (a magzatgyermek apja, az anya családja, a munkahely vagy az iskola, esetleg az egészségügy egyik képviselője, stb) nem fogadja kiemelten támogató figyelemmel, sőt ezzel éppen ellenkező (fenyegető, zsaroló, félelemkeltő) magatartást tanúsít. Számos külföldi és hazai felmérés tanúsítja, hogy többségében ilyen, súlyos külső kényszereket alkalmazó erőszak eredményeként kerül sor - a főként másoknak terhes állapot - művi abortusszal történő megszakíttatására, vagyis a magzatgyermek elpusztításával az anyaság föláldozására. Fokozottan érvényes ez arra a tizenéves korosztályra, amelynek tagjain évente mintegy hétezer abortuszt végeztetnek el elsősorban társadalmi szempontú éretlenségre hivatkozva: „Még el sem végezted el az iskolát!”, „Te magad is gyermek vagy még, hogyan gondoskodhatnál egy másik gyerekről?!” stb.

A természet által szülőjelöltté avatott tizenévesek gondozása kétségtelenül nagy kihívás, de ma már kitűnően képzett és együttérző szakemberekre számíthatunk a szülésre való felkészítésben., Azt tartjuk helyesnek, ha a lelki-szociális válsághelyzetet nem társadalmi bűnbakképzéssel, vagyis családon belüli erőszak alkalmazásával súlyosbítjuk, hanem megértő és támogató kezelésével igyekszünk oldani, feloldani.  (Egy tizenéves korban végrehajtott abortusz például minden más korosztállyal összehasonlítva mintegy 190 százalékra tehető mértékben növeli a mellrák kialakulásának kockázatát!)

A környezetüktől ellenséges, sokszor kifejezetten erőszakos ráhatást elszenvedő ifjú (akár tizenéves) és kevésbé fiatal anyákat ezért kell fokozott tapintattal, bizalmas információkat bizalmasan kezelő gondossággal felkészíteni a lakóhelyüktől akár távol eső titkos szülésre is. Eddig legfiatalabb gondozottunk az a tizenegy (!) éves M. Klára volt, aki családja megértő támogatásának is köszönhetően ma már négygyermekes, boldog édesanya. Mielőtt azonban az a vád érne bennünket, hogy korai nemi életre bíztatjuk a tizenéveseket, hadd véssük ide nekik tanulságul a főleg nekik ajánlott nemi önmegtartóztatás alapgondolatát:

„Az biztonságosnak nevezett szex =  haláli játék. A házasságig megőrzött nemi tisztaság (érintetlenség) = egészséges választás!”