Babatalálkozók

(utó)gondozásban lévőknek

Az Országos Babatalálkozó az Alfa Szövetség és a vele társult tagszervezetek közösségi terhesgondozást és korai gyermekvédelmet folytatók évente ismétlődő ünnepe, amelyre április végén, május elején, anyák napja alkalmából kerül sor. A Lakiteleki Népfőiskola Alapítvánnyal közös rendezvény fő szereplői az  „alfás” gondozók és gondozottak, de szeretettel várják az életért aggódó, azt bármely módon ápolni kívánó magánszemélyeket, a sajtó  munkatársait, politikusokat és a különféle egyházak híveit akár a politikai határokon belülről, akár az ennél tágasabb tereületen élő magyarság lakhelyeiről. Az üdvnappá lett hagyományos alkalmon megjelennek az ország különféle megyéiben tevékenykedő, alfás önkéntesek, akik közül sokan személyesen is bemutathatják gondozottaikat, az abortuszveszélyből menekült anyákat és megtartott gyermekeiket, az örökbeadás kényszerétől szabadult családokat, az örökbeadás lelki és törvényes szabályozóinak megfelelt családokat, a magzatgyermekek rehumanizációját szolgáló kezdeményezőket, stb. (Köztük sokszor olyanokat is, akiknek sorsát a sajtóközlemények nyomán valamilyen formában már megismerhette a közvélemény. Ilyen  pl. a 11 évesen édesanyává lett M. Klára, a Down-szindrómásan is szerető családba fogadott „Máté”, az örökbefogadás mély lelki élményének hatására „tejre fakadó” Klára asszony, stb.)  A termékeny és gondoskodó társadalom jegyében munkálkodó szervezet ünnepén védőnők, pszichológusok, jogászok, gyámügyi és gyermekvédelmi szakemberek adnak elő, többféle szórakoztató műsor (játszóház, táncház, barkácsoló, íjászbemutató, sólyomröptetés, jurtalátogatás, csacsifogatozás, ugrálóvár, ugrálólabda, gólyalábon járás, kemencés lángossütés, léggömb- és sárkány eregetés) teszi hasznossá és élménygazdaggá az eseményt. A rendezvényen minden évben megkondítják a meg-nem-született magzatgyermekekre emlékező és a megszületettek fölött örvendező „Babaharangot”, megajándékozzák az édesanyákat, életfát ültetnek.