Babatalálkozók

(utó)gondozásban lévőknek

Évről évre minden nyáron együtt ünnepeljük meg „Országos Babatalálkozónkon” élet- és családvédő szövetségünk szervezésében azoknak a gyermekeknek a születésnapját, akiknek az örökbe adásában az alapítványunk működött közre.

Erre a kiemelt jelentőségő országos eseményünkre immár hagyományosan minden év júniusában hívjuk és várjuk gondozottjainkat: a kisbabákat, a kisgyermekeket, a már „megédesült” szülőket és még örökbe fogadásra váró házaspárokat, szövetségünk önkénteseit, és persze szűkebb tágabb „családunk” minden más tagját is.

Az első nap délutánja általában a várakozó házaspároké, akik az örökbe fogadással kapcsolatos kérdésekről hallhatnak hasznos információkat meghívott szakembereinktől és alapítványunk munkatársaitól. A jelenlévők a késő estébe nyúló eszmecserék oldott légkörében a bennük felmerülő örökbefogadással kapcsolatos kérdéseikre is megnyugtató válaszokat kapnak.

Szombat reggel még többen leszünk, mivel érkeznek a „megédesült” családok az örökbefogadott gyermekeikkel.

Természetesen nemcsak jó hangulatban találkozhatnak az örökbe fogadó családok, hanem értékes és hiánypótló tudományos ismeretterjesztő előadásokat is meghallgathatnak. Mindig meghívunk egy – két olyan hazai szakembert, akik a jog, a pszichológia, az egészségügy vagy a pedagógia szakterületén örökbefogadással kapcsolatos témákban tapasztaltak, jártasok. Az előadások témáit kiscsoportos felnőtt beszélgetéseken bizalomteljes légkörben meg is vitatjuk.

Azért, hogy a gyerekek se unatkozzanak, a szülők programjával párhuzamosan, korosztály szerinti bontásban kézműves foglalkozásokat, interaktív játszóházat, vagy kerekítős foglalkozásokat tartanak meghívott pedagógusaink, konduktoraink.

A szombati közös ebéd keretében örömmel köszöntünk fel valamennyi örökbefogadott apróságot, és vágjuk fel a születésnapi tortájukat. Ezt követően közösen életfát ültetünk el.

Rendezvényünk jól szolgálja munkatársaink, gondozottjaink és a meghívott szakemberek kölcsönös tapasztalatszerzését, közösséggé kovácsolódását. Reméljük, hogy továbbra is minden nyáron találkozunk, hogy feltöltődhessünk tartalmas és hasznos programokon, és a gyermekekkel együtt kikapcsolódhassunk.

Ismét találkoztunk Dömösön 2020-ban is

Az Alfa Szövetség huszonnegyedik születésnapját ünnepeltük idén Dömösön, a hagyományosan nyáron megrendezett találkozón.

A péntek estét a két gyermeket is örökbe fogadó Vaik Dóra Család születik című előadása tette érdekessé, aki a már tavaly megkezdett gondolatait folytatta. Míg akkor arról hallhattunk tőle, hogyan készülhetünk fel a gyermek fogadására, idén azt osztotta meg az örökbefogadásra váró hallgatósággal, milyen nehézségek várnak ránk akkor, ha már megérkezett hozzánk a gyermekünk. A szülők csak akkor várhatnak bele ebbe a feladatba, ha azt mindketten ugyanúgy szeretnék és ugyanúgy képzelik el, de még így is fel kell készülniük a kettejük közti konfliktusok kezelésére. A család később is kihívásokkal találhatja szemben magát, a kicsi és a kamaszodó gyerekeknek is számos kérdésük van az örökbefogadásukat érintően.

A nehézségek megoldásában azonban mindig segítséget ad a szeretet. Ezt is sugallták a hallgatóság számára a találkozó szombati előadói: Bokros Anna és férje, Bokros László, akik öt gyermekük mellett nevelőszülőként további négy gyereket gondoztak és gondoznak ma is. Színes családjuk ellátásához pedig a hit is erőt adott számukra.

Az idei találkozóra összesen kilencvenhat felnőtt és gyermek érkezett, számos „alfás baba” mutatkozott be a közösségnek. A szombati napot emellett Téglásy Imre, az Alfa Szövetség elnökkének köszöntője tette emlékezetessé, míg Zuborné Hudák Márta a kitartó szervezőmunka mellett az ebédhez készülő saláta hozzávalóival is ellátta a jelenlévőket.

Szombaton a családok találkozója és a gyerekek közös játéka mellett egy oldott hangulatú ebéddel, majd egy „életfa”, vagyis egy diófa elültetésével zárult a rendezvény a dömösi Biblia Centrumban.