Az alábbi mondatokban néhány, az örökbefogadással kapcsolatban gyakran felmerülő kérdést fejtünk ki, az oldal alján található hivatkozásokról pedig letölthetők a jelentkezéshez szükséges dokumentumok (Alfa első értesítő, megbízás örökbefogadáshoz és örökbefogadók adatlapja):

 

1. Az Alfa Szövetséghez örökbefogadásra várakozók nyilvántartásába vételének első feltétele a személyes kapcsolatfelvétel dr. Téglásy Imrével, a szövetség vezetőjével (telefonszám: +36 30 541 0573, email cím: kapcsolat@alfaszovetseg.hu).

2. Örökbefogadás előkészítésével foglalkozó civil szervezet csak jogerős alkalmassági határozat birtokában vehet nyilvántartásba örökbe fogadni kívánó szülőket. Így hiába jelentkezne határozat nélkül, az örökbefogadó nem regisztrálható, nem kerülhet fel a várakozók listájára.

3. Egyedülálló is fogadhat örökbe újszülöttet, bár a jogszabályok és a civil szervezetek előnyben részesítik a házaspárokat. Vannak olyan nők, akik egyedülállóként jelentkeznek, és mire rájuk kerül a sor, már házasságban élnek.

4. Mivel az örökbefogadó szülő és a gyermek közti korkülönbség felső határa 45 év, így 45 éves korig lehetséges az újszülött örökbefogadása. Azonban 45 éves kor felett is fogadhat örökbe, de nem újszülöttet.

5. A vérszerinti szülőkről a gyermek korához igazodva tanácsos felvilágosítást adni neki.

6. Rendelet értelmében költségtérítést kérhet a civil szervezet, de az Alfa Szövetség eltekint ettől az összegtől. Ha más civil szervezetnél is jelentkeztek örökbefogadóként, a költségtérítés összegéről ott érdeklődhetnek.

7. Miután a vérszerinti szülő(k) a gyámhivatalban lemond a gyermekéről, kizárólag örökösként nevezheti meg a gyermeket. Más jog nem illeti meg.

8. A gyermek korától függetlenül megváltoztathatja az örökbefogadó szülő a gyermek keresztnevét.

9. Az Alfa Szövetségnél elképzelhető, hogy nemet mond az örökbefogadó a váratlanul érkező telefonhívásra, és ennek nem következménye az, hogy a sor végére kerül. Természetesen mind az örökbefogadók, mind pedig a Szövetség igyekszik elkerülni ezt a helyzetet.

 

Az adatkezelési tájékoztatót az alábbi gomb megnyomásával tudja elfogadni. Ezt követően a megjelenő hivatkozásokról lehet letölteni a jelentkezéshez szükséges dokumentumokat:

Ha örökbefogadásra vársz az Alfa Szövetségnél, és szeretnél értesülni aktuális híreinkről, eseményeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre!