Filmklub

Havi rendszerességgel tartunk érzékenyítő filmbemutatókat, amelyek során örökbefogadással, illetve élet- és családvédelemmel kapcsolatos mozifilmeket közösen nézünk és vitatunk meg. A vetítések meghívottjai elsődlegesen a nálunk örökbefogadásra jelentkező házaspárok és a kérdéssel foglalkozó szakemberek (pszichológus, gyermekvédelmi szakember, jogász, szülész-nőgyógyász). Ezeken a filmklubokon az örökbe fogadni szándékozó házaspárok nemcsak mentálisan készülhetnek fel a gyermekvállalásra, hanem fejlődéslélektani ismereteket és nevelési tanácsokat kapnak, valamint jogilag is tisztába kerülhetnek az örökbe fogadás menetével.

Mit jelent szülőnek lenni?

Az „Örökbefogadás” szerepelt a filmklub februári műsorán

Attól lesz szülő valaki, hogy világra hoz egy gyermeket, vagy a szülőség valami egészen mást jelent: magunkhoz ölelni a gyereket és ringatni, amíg fel nem nő? Ezt a kérdést is felteszi a filmklubunkban legutóbb vetített alkotás. Az Örökbefogadás című dokumentumfilm Csehországba kalauzolja a nézőket, hogy bemutassa, hogyan alapít családot négy házaspár. Mindegyikük másképp: vannak, akik vér szerinti gyermekük mellé fogadnak örökbe egy kistestvért, vannak, akiknek az örökbefogadás az egyetlen esélyük a gyermekvállalásra, és olyan anya is akad, aki meglepetésre várandós lesz, a szülés azonban nagy fájdalmat okoz neki, amelyet nem akar újra átélni. A különböző élethelyzeteket bemutató alkotás negyedik házaspárja négy örökbefogadott gyermeket nevel, ám a házasság felbomlik.

A Görög Gödörben február 1-én nemcsak az a kérdést vetődött fel, mikortól szülő a szülő, a film számos kérdést előhívott a jelenlévőkből. Kötődhet-e hamarabb egy anya az örökbefogadott gyermekéhez, mint ahhoz, akit saját maga hozott a világra? Mikor találkozzon először az örökbeadás előtt a vér szerinti szülő az örökbefogadóval? Sok más mellett ezekről is beszélgettünk.

ONLINE FILMKLUB

Újabb izgalmas filmvetítésre és hozzá kapcsolódó beszélgetésre hívunk 2020 őszén is:

Október 3-án 16 órakor., Mother and Child című amerikai-spanyol filmdrámáról beszélgetünk. A film szépen és árnyaltan ábrázolja egy örökbefogadás szereplőinek életét 37 év elteltével. A filmben a gyermekét még kamaszlányként örökbeadó anya, Karen, az örökbe adott lány, Elizabeth és egy gyermekre vágyó fiatal nő, Lucy történetét követhetjük nyomon.

Október 31. A magyar származású amerikai színésznő, Mariska Hargitay (maga is örökbefogadó szülő), amerikai dokumentumfilmjét nézünk meg a nemzetközi örökbefogadás témájában.

November 28., A Park Avenue-n éltem (I Lived on Park Avenue), A később örökbeadott fiú anyja már a fémasztalról szállt le egy abortuszra szakosodott klinikán, mert úgy döntött, hogy nem veteti el, hanem inkább megszüli gyermekét…