Filmklub

Havi rendszerességgel tartunk érzékenyítő filmbemutatókat, amelyek során örökbefogadással, illetve élet- és családvédelemmel kapcsolatos mozifilmeket közösen nézünk és vitatunk meg. A vetítések meghívottjai elsődlegesen a nálunk örökbefogadásra jelentkező házaspárok és a kérdéssel foglalkozó szakemberek (pszichológus, gyermekvédelmi szakember, jogász, szülész-nőgyógyász). Ezeken a filmklubokon az örökbe fogadni szándékozó házaspárok nemcsak mentálisan készülhetnek fel a gyermekvállalásra, hanem fejlődéslélektani ismereteket és nevelési tanácsokat kapnak, valamint jogilag is tisztába kerülhetnek az örökbe fogadás menetével.

Mit jelent szülőnek lenni?

Az „Örökbefogadás” szerepelt a filmklub februári műsorán

Attól lesz szülő valaki, hogy világra hoz egy gyermeket, vagy a szülőség valami egészen mást jelent: magunkhoz ölelni a gyereket és ringatni, amíg fel nem nő? Ezt a kérdést is felteszi a filmklubunkban legutóbb vetített alkotás. Az Örökbefogadás című dokumentumfilm Csehországba kalauzolja a nézőket, hogy bemutassa, hogyan alapít családot négy házaspár. Mindegyikük másképp: vannak, akik vér szerinti gyermekük mellé fogadnak örökbe egy kistestvért, vannak, akiknek az örökbefogadás az egyetlen esélyük a gyermekvállalásra, és olyan anya is akad, aki meglepetésre várandós lesz, a szülés azonban nagy fájdalmat okoz neki, amelyet nem akar újra átélni. A különböző élethelyzeteket bemutató alkotás negyedik házaspárja négy örökbefogadott gyermeket nevel, ám a házasság felbomlik.

A Görög Gödörben február 1-én nemcsak az a kérdést vetődött fel, mikortól szülő a szülő, a film számos kérdést előhívott a jelenlévőkből. Kötődhet-e hamarabb egy anya az örökbefogadott gyermekéhez, mint ahhoz, akit saját maga hozott a világra? Mikor találkozzon először az örökbeadás előtt a vér szerinti szülő az örökbefogadóval? Sok más mellett ezekről is beszélgettünk.

ONLINE FILMKLUB

Újabb izgalmas filmvetítésre és hozzá kapcsolódó beszélgetésre hívunk 2020 őszén és telén is:

December 5., 17.00 óra – Az idei év utolsó filmklubjára szeretettel hívunk és várunk benneteket. Az év zárásaként egy újabb dokumentumfilmet nézünk meg otthon, és beszélünk meg a Zoom segítségével.

Túl az óceánon

Két kislány, akiket csecsemőként fogadtak örökbe Kínából, ugyanazon a napon. Az egyik gyerek a szüleivel egy nyüzsgő kaliforniai nagyvárosba, a másik egy kétszáz lelkes norvég falucskába került, és ezt követően mindkettő a saját családjával éli mindennapjait. Ez eddig akár egy megszokott történet is lehetne. Csakhogy Mia, és Alexandra ikrek, a film készítésekor kilenc évesek, és egy világ választja el őket egymástól. Hogyan, milyen körülmények között történhetett meg, hogy egy ikerpárt az örökbefogadás során szétválasztottak? Mit lehet utólag tenni, és hogyan élik meg ezt a helyzetet a szülők és nem utolsó sorban a gyerekek? Erről szól ez a nem mindennapi élethelyzetet bemutató dokumentumfilm, amely egyedisége mellett alkalmat ad a gének és neveltetés, a nemzetközi örökbefogadás sajátosságai és általában az örökbefogadással kapcsolatos váratlan helyzetek témakörének megbeszélésére.

November 7. ELVÁLASZTVA című dokumentumfilm a filmklubunk műsorán. Jó hír, hogy a beszélgetésben részt vesz az alkotás rendezője: Vincze Máté Artúr.

Gyerekek. Fogékony és kiszolgáltatott lelkek. Vannak helyzetek, amikor a szakemberek úgy ítélik meg, hogy nincsenek jó helyen, mert szüleik nem képesek megfelelően betölteni a szerepüket. Hosszú távon mi a kevésbé káros? A vér szerinti családban tartani a gyerekeket, vagy „kiemelni” őket, és erre a feladatra
felkészített és megfizetett nevelőszülőkkel helyettesíteni a vér szerinti kapcsolatokat? Mi a nevelőszülők dolga, meddig terjed a szerepük? Mit tehet a szülő, hogy visszakapja a gyerekeit, és képes lehet-e a valódi
változásra?

A dokumentumfilm bőven ad lehetőséget arra, hogy elgondolkozzunk e kérdéseken.

Október 3-án 16 órakor., Mother and Child című amerikai-spanyol filmdrámáról beszélgetünk. A film szépen és árnyaltan ábrázolja egy örökbefogadás szereplőinek életét 37 év elteltével. A filmben a gyermekét még kamaszlányként örökbeadó anya, Karen, az örökbe adott lány, Elizabeth és egy gyermekre vágyó fiatal nő, Lucy történetét követhetjük nyomon.