„Köszönöm a segítséget. Szépen berendezkedtem. Nagyon boldog vagyok, hogy újra a gyermekeimmel lehetek!” – szól az sms-üzenet az Alfa-hang mobiltelefonján. – És munkatársunkat nagy-nagy öröm tölti el: SEGÍTHETTÜNK. Egy kilátástalan helyzet jó véget ért, illetve Máriának van „esélye”, hogy három lányát fölnevelje.

Két és fél éve fordult hozzánk Mária segítségért. Hetedikes és nyolcadikos kislányával Erdélyből, Nagybányáról jött Magyarországra a jobb megélhetés, egyáltalán a megélhetés reményében. Férje nem áll családfői feladatainak magaslatán, úgy is mondhatjuk, inkább visz, mint hoz. Neki rokona sincs már Nagybányán, magyar szó is ritkán hallik ott. Kislányai inkább románul beszélnek, édesapjuk is román. Három testvére családostul és édesapja korábban átjött már. Édesanyja nem él. – Mária most áldott állapotban van. Háromhónapos magzatát sem elpusztítani, sem örökbeadni nem akarja. Segítsünk valahogy! – kéri. Bármilyen munkát elvállal. Postaforgalmi végzettsége és fodrászszakmája van. Egy Tolna megyei faluban húzza meg magát testvérénél.

Munkalehetőség azonban sem a faluban, sem a környéken nincs, segédmunka sem, takarítónői sem, jóllehet mozgósítjuk állásügyben a térségben élő ismerőseinket is. – De a baba! Nincs egészségbiztosítása Máriának Magyarországon! Hogyan segíthetnénk? Ilyen helyzettel még nem találkoztunk! Ekkor munkatársunk orvosokat keres meg: az egyik elvégezteti a laborvizsgálatokat sürgősséggel. A szülész magánpraxisában szíves szeretettel gondozza az anyát. A fogorvosnőnek fülébe jut „az eset”. Fölajánlja segítségét: nem csak az anya, hanem két kislánya fogait is megvizsgálja és gyógyítja privátrendelőjében. „Természetesen” díjmentesen, köszönömért!

Eltelik hat hónap. Megszületik a szép, kékszemű gyermek: Marika. Az anya kicsinyével egy kamrácskában lakik testvérénél. A két nagyobb gyermeket másik testvére tartja saját öt gyermeke mellett egy távolabbi községben. A kis család gyakorlatilag kettészakadt. Anna, a nagylány már művészeti szakközépiskolában tanul festő szakon. Tehetséges.

Végre négyórás munkalehetőség! Mária boldog. Már van „keresete”! Lakás? Az bizony teljesen kilátástalan. Sőt, a nedves falú kis kamrában sem maradhat csecsemőjével, ugyanis testvére letelepedési engedélyéhez megfelelő nagyságú lakás is szükségeltetik. A faluvégi szoba-konyhás házacska öt személynek elfogadhatatlan. – A nagyobbak óvatosan érdeklődnek: édesanyám, mi már soha nem lakhatunk együtt?

Két éve tart ez az állapot. – És akkor… Lehet, hogy Valaki mégis láthatatlanul ugyan, de rendezi sorsunkat? – A faluban üresen álló lelkészlakást az egyházközség vezetői átengedik a kis családnak határozatlan időre. Lakbért fizetni nem kell. Ez csodálatos! Ez keresztényekhez méltó segítségnyújtás! – És kerül bútor, szőnyeg, gáztűzhely palackkal, függöny, edény, ágynemű, evőeszköz!

Az sms-üzenet legalább húsz embert illet: ők mind tettek Máriáért és lányaiért.

© Az írás szerzői jog védett, minden jog fenntartva Alfa Szövetség!